Ambasadori i Kosovës në Britaninë e Madhe, Lirim Graiçevci, ka dhënë një intervistë për Huffingtonpost”, ku ka folur për prejardhjen e popullit shqiptar si dhe për religjionin e shqiptarëve.Graiçevci ka thënë se shqiptarët, para se të sundoheshin nga Osmanët, të gjithë kanë qenë të krishterë.
Kosova dikur ishte pjesë e Perandorisë Romake, atëherë Perandoria Bizantine dhe më pas pushtoi Osmanët. Kemi qëndruar nën kontrollin e tyre për 500 vjet. Para kësaj, shqiptarët e Kosovës ishin kryesisht të krishterë”, ka deklaruar ai.Graiçevci më tej ka thënë se me sundimin nga Perandoria Osmane shumica e njerëzve u kthyen në kulturën dhe fenë e saj, ndërsa sipas tij mëkati i vetëm i shqiptarëve është që u konvertuan në Islam, transmeton Insajderi.
Sapo u integruam në frymën osmane, shumica e njerëzve u kthyen në kulturën dhe fenë e saj. Kjo ishte mënyra e vetme, që ne mund të merrnim pjesë në jetën publike të perandorisë. Është gjithashtu arsyeja pse aleanca me Perandorinë Osmane ishte aq e fortë për ne. Mëkati ynë ishte se ne u bë pjesë e Perandorisë Osmane dhe u konvertuam në Islam”, ka deklaruar Graiçevci